Dromen

Dromen en drugs

Dromen en drugs

Ik zal je eerlijk vertellen, ik weet eigenlijk niets over drugs. Wat ik wel weet is dat ze rare dingen met je uit kunnen halen als je er middenin zit wanneer je het slikt of rookt. Zo heb ik eens van een jonge vrouw gehoord dat toen ze een pilletje (ik weet niet wat) had geslikt ze het gevoel had dat haar tong opzwol. Dit was niet echt, het voelde zo. Heel eng. Net zo eng eigenlijk als dat wanneer je slaapt midden in een nachtmerrie zit. Het grote verschil is dan wel dat de droom gezond is en drugs niet. Of valt het wel een beetje mee?

Een droom

Bij het lezen van het woord drugs denk ik meteen aan cocaïne, heroïne en bijvoorbeeld xtc. Maar als je het goed bekijkt zal een inenting tegen Corona (Covid-19) dan ook een soort drug zijn? En wat heeft die spuit ermee te maken? Laat een vrouw hier nu net over dromen. Ze vertelt: ‘Ik droomde dat de dochter van mijn vriend, ze is achttien, haar tweede inenting moest. Ik bleef wachten in de hal en vader en dochter en mijn zoon gingen met haar mee. Er kwam een ‘bekende’, die ik niet in het echte leven kon maar wel zo voelde in de droom, aanrennen naar mij en schreeuwde: ‘Ze is dood, ze is dood. F. is dood’. Ik rende naar een kamer met allemaal kinderen in stapelbedjes en in een bedje bovenin lag F. in een houding van opgetrokken benen en armen gebogen recht vooruit, stijf. Mijn vriend aaide haar gezicht, ze was overleden door de inenting. Mijn zoon stond er beduusd bij. Intens verdriet daar. Ik mocht niet huilen anders moest mijn vriend ook huilen en dat kon niet bij al die kinderen. Ik moest alles inhouden. Op een gegeven moment was ik iedereen kwijt. Het was een soort vlucht. Ik werd wakker en voelde me ontzettend verdrietig’.

Dit heb ik de droomster verteld: ‘Misschien dat je het wist, maar veel – zo niet alles – wat je ziet in je droom heeft te maken met jezelf, het is allemaal symbolisch. De vader, zijn dochter en jouw zoon zijn allemaal delen in jou. Evenals de ‘bekende’. Een bed zal betekenen dat je je ergens bewust van moet worden. Maar laat ik beginnen bij het begin.

In je droom moet de dochter van je vriend een inenting. De dochter van je vriend, dat ben jij. Het zijn jouw vrouwelijke krachten in ontwikkeling. Vrouwelijke krachten zijn verzorging en elegantie. Met andere woorden, je zult in het dagelijks leven vriendelijker voor jezelf moeten zijn. Je vindt dit niet altijd even makkelijk, het is te zien aan dat de dochter (jij dus met je vr.kr.) in ontwikkeling is.

Ze moest een inenting. Een inenting gebeurt met een spuit en dit zal betekenen dat er iets in jou komt wat je goed vindt of niet. Het is maar net hoe de dochter (jij dus) zich voelt. Een spuit kan ook het mannelijk lid betekenen. In de droom gaat de dochter dood. De dood in de droom betekent dat de dromer de moed moet hebben om ergens in door te groeien en/of iets los te laten. Omdat de dochter achttien jaar is betekent dit 1+8=9 en negen staat voor een nieuw begin. Nu zal je misschien denken, wat heeft de leeftijd van de dochter met mij te maken? Dit heet getallennumerologie. Ik zal dan de getallen optellen en wat de uitkomst is heeft te maken met het symbool dat het cijfer vertegenwoordigt. Hou oud de dochter in het echt of in de droom is (in de droom kan ze ook jonger of ouder zijn) maakt dus veel uit. Het is in ieder geval geen toeval.

Je blijft wachten in de hal. Een hal betekent dat je weggaat uit de nauwte. Wachten betekent hoe je het leven naar je toe laat komen. Ben je geduldig, het zal betekenen dat je het leven naar je toe laat komen hoe het naar je toe komt. Ben je ongeduldig in de droom, het zal betekenen dat je het leven naar eigen hand wil zetten. Omdat je in de hal blijft wachten kan het heel goed betekenen dat je dan wel uit de nauwte weg wil, maar niet weet hoe. Misschien ben je te geduldig en denk je, anderen zitten me in het dagelijks leven zo in de weg dat krijg ik niet voor elkaar. Of juist dat je niet uit de nauwte durft omdat je de controle in het leven wil vasthouden. Jijzelf weet het beste wat voor jou van toepassing is.

De vader en dochter en je zoon gingen met haar mee. De vader – jouw vriend – ben jezelf. Het zijn je eigen mannelijke krachten als doorzettingsvermogen, daadkracht en doelgerichtheid. De dochter zijn jouw eigen vrouwelijke krachten in ontwikkeling. Je eigen zoon is niet je zoon in de droom, maar je eigen ontwikkelingsmogelijkheden. Die gaan dus uit de hal. Mooi, het betekent dat jij in het dagelijks leven je doorzettingsvermogen moet gebruiken om iets te doen wat je niet zo benauwd.

Er komt een bekende (die je niet kent, maar toch zo voelt) naar je toe rennen. Is de bekende een man dan zijn het je eigen mannelijke krachten die naar je toe rennen. Hij roept: ‘Floor is dood’. Jij bent het dus met je man.kr. die naar jezelf toe komt rennen. Hij (jij dus) zegt dat F. dood is. Maar F. ben jij immers, het zal dus betekenen dat jij de moed moet hebben om je mannelijke krachten te gebruiken om je door te ontwikkelen. En hoe vervelender jij het vindt dat F. (jij dus) dood is, hoe moeilijker jij het vindt om iets los te laten om je daarna innerlijk verder te ontwikkelen. Voelen is ook symbolisch. Het betekent waarneembaar. Met andere woorden, je hebt in de gaten dat je je mannelijke krachten moet gebruiken om iets los te laten om je inderdaad daarna verder te ontwikkelen.

Stel dat de bekende een vrouw is, het is je Schaduw. Je wil of kan niet iets inzien. Dan zal dit stukje van de droom betekenen dat jij moet inzien dat je de moed moet hebben om iets los te laten om je daarna verder te ontwikkelen.

Je rent naar een kamer met allemaal kinderen in stapelbedjes. Die kinderen zijn ook delen in jou. Het zijn je eigen ontwikkelingen. In een bedje bovenin ligt F. in een, lijkt me foetushouding – stijf. In een bed liggen of slapen betekent dat jij je ergens onbewust van wordt. In een foetushouding liggen zal betekenen dat jij moet kijken wanneer jij je herboren voelt in het dagelijks leven, waar je bijvoorbeeld gelukkig en blij van wordt. Je vindt dit moeilijk. Het is te zien aan dat F. (jij dus) er stijf bij ligt, niet in staat te bewegen. Het vervelende is dat innerlijk bewegen belangrijk is om verder te komen, je verder te ontwikkelen. Nu kan je denken van, nou dan ontwikkel ik me toch niet? Dat is mogelijk inderdaad, maar doe het toch maar wel, het zal je goed doen. Je krijgt deze droom namelijk niet voor niets.

Je vriend (jij dus) aaide haar, ze was overleden aan de enting. Het zal betekenen dat jij je mannelijke krachten moet gebruiken om heel vriendelijk te zijn in het innerlijke proces van loslaten en innerlijk doorgroeien. Mocht je dit niet alleen kunnen, weet dat je altijd naar de huisarts kan gaan, als ik het maar om je hart te luchten. In de droom mocht je niet huilen anders moest je vriend ook huilen en dat kon niet bij al die kinderen. Huilen betekent loslaten. In dit geval is er iets in jou wat je van jezelf niet mag loslaten. En je gebruikt hier al je mannelijke krachten bij (het is je vriend die ook niet wil/mag huilen). Als ik eerlijk ben vind ik dit beeld in jouw droom behoorlijk verontrustend. Ook het droombeeld F. (jij dus) in een foetushouding is niet echt de bedoeling. Is er iets of iemand die jou belet om iets innerlijk los te laten? Of wil/kan je dit zelf niet? Het kan zijn dat je denkt, als ik daaraan begin dan zijn de rapen gaar. Mocht dit zo zijn dan zou ik je graag willen vertellen om naar de huisarts te gaan, goed?

In je droom is het een soort vlucht. Dit zal betekenen dat je in het dagelijks leven ergens voor vlucht. Misschien voor het feit dat je (diep van binnen) weet dat je iets moet loslaten om je daarna ergens in door te ontwikkelen.

Wat deze droom in het kort betekent: je moet de moed hebben om iets (innerlijk) los te laten om je daarna door te ontwikkelen. Je moet in beweging komen om verder te komen. Mocht dit niet in je eentje lukken, weet dat je dan altijd naar de huisarts kan gaan, al is het maar om je hart te luchten. Dit is vooral noodzakelijk vanwege het droombeeld Niet mogen huilen en dat je alles moet inhouden. Dit is niet goed. Zeker mooi is dat je genoeg mannelijke krachten in je hebt om iets los te laten en je verder te ontwikkelen.’

Wat de droomster mij naderhand vertelde was kort, maar krachtig: ‘De droomuitleg klopt. Er is een worsteling gaande’.

Microdosering

Omdat ik zoals gezegd niet iets weet over drugs heb ik een paar vragen aan Jellinek gestuurd. Dit is een kenniscentrum in Nederland. Het is, zoals ze zeggen, dé expert op het gebied van middelengebruik en verslaving.

Dit zijn mijn vragen en hun antwoorden:

Mijn vraag is: hoe denkt u hierover?

Een vrouw test op zichzelf; ze maakt een drankje met een microdosering lsd. Ze zegt in het artikel (Vogue Nederland – Happy trips): ‘Het maakte ons (samen met nog vier anderen) creatiever, socialer, energieker en gemotiveerder’. Ikzelf vind dit nogal gevaarlijk. Want soms moet je helemaal niet zo sociaal zijn. Ja, om iemand een spreekwoordelijke schop onder z’n kont te geven om… Of: iemand die jou (seksueel) misbruikt je dan vriendelijker bent wat beslist niet de bedoeling is.

Jellinek: ‘Er is een goede kans dat het effect van microdosering vooral placebo-effect is. Het kan zijn dat er kleine effecten zijn door de psychedelica komen. Maar het merendeel van de onderzoeken laat zien dat het om een placebo-effect gaat. De effecten die er zijn zijn dan ook vaak erg mild. Gevaarlijk is het niet. Het is niet zo dat je door microdosering ineens dingen doet die je niet wil. Het lijkt me erg vergezocht dat iemand door microdosering mee gaat in een vervelende situatie, terwijl diegene dat zonder micro doseren niet zou doen.’

Is het mogelijk om beter om te gaan met je trauma als je micro doseert?

Jellinek: ‘Dit moet nog (beter) onderzocht worden. Daar is zo eigenlijk nog geen antwoord op de geven. Bij ‘normale’ doseringen waarbij je tripeffecten ervaart, lijken er bij het onderzoek naar sommige psychedelica positieve effecten te zijn. Dit onderzoek staat wel echt nog in de kinderschoenen. Dus daar moet nog veel meer onderzoek plaatsvinden.’

Staat je empathie te veel ‘aan’ als je micro doseert?

Jellinek: ‘Zoals gezegd is het vooral placebo-effect, dus ik vraag me af of dit het geval is. Wederom, het is slecht onderzocht.’

Staat je intuïtie nog wel ‘aan’ als je micro doseert? En wat als je het hele werk doet qua drugs, ben je dan nog in staat om je intuïtie te volgen?

Jellinek: ‘Het is niet zo alsof microdosering iets ‘uit’ zet in je lichaam. Je bent gewoon jezelf, alleen zouden je hersenen in theorie wat flexibeler zijn. Meer onderzoek is nodig.’

Zou ik uw mening hierover mogen?

In hetzelfde artikel (Vogue Nederland) staat: ‘Zo gebruikte het Londense Imperial College hersenscantechnieken, om te visualiseren welke invloed lsd op het brein heeft. Daarbij ontdekten ze dat het de hersenen vrijer laat denken. Oftewel: je kijkt naar dingen op een manier waarop je dat eerder niet kon (of wilde)’. Ikzelf vind dit best eng. Een droom laat je beelden zien waar je aan toe bent vaak heel langzaam naar je toe komen. Dit is niet voor niks. Niet willen zien? Dit is niet altijd zo onschuldig als het lijkt.

Jellinek: ‘Het is niet eng dat psychedelica de hersenen vrijer laat denken. Het huidige onderzoek richt zich juist op personen waarbij de hersenen een gebrek aan flexibiliteit laten zien, zoals bijvoorbeeld bij depressie. Daar zijn negatieve bepaalde patronen ingesleten en is het juist nodig om ‘los te breken’ van die patronen om uit de depressie te komen. Zo gaat de theorie. In deze onderzoeken gaat het om mensen die alle andere therapieën al gehad hebben en waarbij die geen effect hadden. De psychiaters hebben dus juist iets nodig om die patronen te doorbreken omdat de andere therapieën niet krachtig genoeg zijn. Maar ook bij gezonde personen is dat niet om bang te zijn. Gedragspatronen zijn erg stabiel over het algemeen. Het is niet zo dat iemand persoonlijkheid ineens verandert na het gebruik van psychedelica.’

Zou ik hierover uw mening mogen?

In het artikel staat: ‘Psychedelica hebben de neiging om een trauma compleet open te breken en zonder begeleiding is het mogelijk lastig dealen met de gevolgen ervan’. Ik weet dat de droom dit niet doet.

Jellinek: ‘Daarom is het belangrijk dat het onder medisch toezicht gebeurt. Het kan een intense ervaring zijn. Dan is medische en psychiatrische hulp belangrijk als het nodig is. En daarom is meer onderzoek nodig wat de beste manier is om dit te doen.’

De droom

Om bij de droom te blijven. Ter vergelijking: stel dat je socialer wil worden dan krijg je die dromen. Om een voorbeeld te geven, je bent te streng voor anderen. Je kunt dan bijvoorbeeld dromen over een blauwe slaapkamer met daarin alleen een strak opgemaakt bed, verder niets. Je ziet iemand staan van je eigen sekse en (ongeveer) je eigen leeftijd – het is je Schaduw. In dit droomvoorbeeld zal het betekenen: je wil of kan niet inzien dat je te streng bent voor een ander, hier moet je je bewust van worden.

Stel dat je in het dagelijks leven te streng bent voor jezelf. Om het heel simpel te zeggen: je hoeft bijvoorbeeld geen ayahuasca (een Zuid-Amerikaanse drank met een hallucinerende werking) te gebruiken om dit in te zien. De droom helpt je allang door mensen in je droom te zetten die heel gemeen tegen je zijn. Deze mensen zijn delen in jezelf en drie maal raden waarom ze zo gemeen zijn. Juist, omdat jij (veel) te streng bent voor jezelf.

Stel dat je te vriendelijk bent voor een ander (of jezelf) dan kan je zo’n droom krijgen: als vrouw vrij je met een andere vrouw. Ben je een man? Dan zul je dromen over een vrouw die met een andere vrouw vrijt.

Stel dat je in het dagelijks leven niet of nauwelijks naar je intuïtie luistert, je kunt dan een droom als deze krijgen: je ruikt niets. Ruiken is namelijk symbolisch voor intuïtie.

In het artikel van Vogue Nederland vertelt een vrouw immers over de invloed van lsd op je hersenen. Dat je bijvoorbeeld iets niet wil zien dan opeens wel wil. Maar soms is het niet voor niets dat je iets niet wil zien, een trauma bijvoorbeeld. Dan beslist de droom wanneer jij er aan toe bent om er mee aan de slag te gaan. Weet dan ook dat wat je hebt meegemaakt en je droomt erover dat het nog niet hoeft te betekenen dat je ermee bezig bent het te verwerken. Zie hiervoor mijn artikel Dromen en seksueel misbruik.

Een vrouw vertelt haar verhaal

‘Ik heb wel eens drugs gebruikt, heroïne bijvoorbeeld. Niet veel. Van cocaïne weet ik dat je er upper van wordt. Heroïne doet trauma’s wegvagen, je gevoelens worden afgevlakt. En weet je, negen van de tien mensen die heroïne gebruikt hebben heftige trauma’s meegemaakt. Helaas ben ik hier ervaringsdeskundige in.

Dromen? Ik kan het me niet herinneren. Als je drugs gebruikt verwerk je niet. Ik gebruik al heel lang geen drugs meer, de dromen komen dan wel terug. Ik wil namelijk wel voelen in tegenstelling tot mijn vader die mij heeft misbruikt en zelf is misbruikt door zijn eigen vader.’

Zo is er ook een vrouw die mij iets vertelde over het roken van cannabis. Ze vertelt: ‘Personen die stoppen met cannabis roken gaan vaak weer dromen. Vaak wordt het dromen bij gebruik van cannabis een stuk minder, althans zo lijkt het. De dromen worden amper onthouden. Interessant is dat wanneer met de verslaving stopt een stortvloed aan dromen en herinneringen ontstaat. Tot heftige nachtmerries aan toe. Alsof er een achterstand moet worden ingehaald.’

Een grens die vervaagt

Op de een of andere manier sta je ‘dus’ meer open als je drugs gebruikt dan wanneer je dit niet gebruikt. Hoe de droom weet langzaam naar iets toe te werken weet de drugs dit niet. Om een voorbeeld te geven, in het dagelijks leven is het de bedoeling dat je door een angst heen moet. De droom geeft je een spin. Jij doet er niets mee en dus zet de droom een iets zwaarder middel in: de spinnen worden groter. Totdat je echt niet luistert en ze levensgroot worden. Ik kan het weten, ik heb het zelf meegemaakt. Maar echt waar, ik moet er niet aan denken dat ik deze enorm grote spin in mijn verbeelding zou zien als ik een drug zou gebruiken. Het zou te heftig zijn. Want ik weet nu door het lezen van veel artikelen over drugs dat er een grens vervaagd die je normaal gezien wel hebt.

Voorspellende dromen door het innemen van capsules?

In mijn boek Het grote dromenboek heb ik een voorbeeld van een Belgische man (J.P.) die een paar voorspellende dromen had en dat juist door het innemen van twee capsules (redactie Eva Vanooteghem). Hij vertelt: ‘Raar genoeg heb ik de laatste tijd verschillende voorspellende dromen gehad. En die kwamen nog uit ook! Zo ook verleden nacht (van 29 op 30 januari 2017) kwam de volgende informatie tot mij:

1.VW (Volkswagen België) gaat dicht (meer details heb ik niet);

2.de beurzen: zeer sterke koersstijgingen alvorens de crash dit jaar, goud daalt hard;

3.een efficiënt middel tegen chronische vermoeidheid in de maak’

De dromer vertelt er eerlijkheidshalve bij dat hij vermoedde, dat hij deze voorspellende dromen had gekregen, nadat hij plantaardige capsules had ingenomen. J.P. vervolgt: ‘De combinatie van twee capsules werkt goed tegen stress, doch geeft ook intense dromen’. En ja, door de inname van deze capsules was J.P. ontvankelijker voor dromen, net zoals bij het gebruiken van drugs het geval is. Normaliter krijg je een droom te zien, wanneer je er aan toe bent. Niet eerder of later. Bij het slikken van pillen of drugs vervaagt deze ‘grens’. Dit betekent dat J.P. om de één of andere reden tot deze informatie is gekomen, wat anders niet het geval zou zijn geweest. J.P. was geen getuige van ‘gewone dromen’, maar wél van voorspellende dromen!

Een paar vragen kenniscentrum aan Novadic-Kentron (verslavingskunde).

Charles Dorpmans, medewerker en ervaringsdeskundige beantwoordt mijn vragen in verband met dit artikel.

Ben je meer ontvankelijk voor nachtmerries als (vlak) hiervoor drugs hebt gebruikt?

Dorpmans: ‘Nee. Het is middelafhankelijk hoe eng of vreemd een droom kan zijn. Stop je met het gebruiken van drugs dan kunnen we veel onrustige dromen voor terug. Ook verwerkingsdromen. Weet ook dat als je drugs gebruikt je niet in een diepe slaap komt, veel mensen weten dit niet.’

Kan drugs misleidend zijn? De droom is dit namelijk niet, ook al lijkt dit soms wel zo.

Dorpmans: ‘Nee, dit is niet mogelijk. Wel: hoe eerder de startsnelheid om drugs te gebruiken hoe moeilijker je je sociaal-emotioneel kunt ontwikkelen. Je loopt als ware een levensfase achter.’

‘Het is niet echt’. Kan je dit zeggen tijdens een (bad) trip? Je hebt toch bewustzijn nodig om dit te kunnen denken? In een droom kan je namelijk niet denken: dit is niet echt. Of wel, en dan kom je uit bij de lucide droom.

Dorpmans: ‘Hier is geen eenduidig antwoord op te geven. Wel kan ik zeggen dat als je een drug gebruikt je de rit zult moeten uitzitten. Je kunt er niet ‘uitkomen’.

Kent u iemand waarvan de beelden tijdens drugsgebruik op zo’n manier beklijft dat diegene er meer aan heeft (gehad) dan aan menig droom daarvoor? Of denkt u dat dit niet mogelijk is?

Dorpmans: ‘Nee, ik ken niemand en ik denk ook dat het niet mogelijk is. Ik ken wel iemand die door het gebruiken van ayahuasca erg veranderde en dat in zeer positieve zin. Maar dit zijn echt uitzonderingen. Dit alles ging trouwens onder een heel goede begeleiding van een kundig sjamaan.’

Dromen en drugs

Wat ik weet is dat de droom je geen trauma’s doet herbeleven als je er (nog) niet aan toe bent om ze te verwerken. Ik weet ook dat de droom en de werkelijkheid een heel scherpe grens heeft, al lijkt dit niet altijd zo, zeker niet als je er middenin zit.

Een droom beklijft, en weet je waarom? Omdat de droom bijvoorbeeld weet dat je iets moet doen in het dagelijks leven waar jij gelukkig van wordt, of wat jij goed en belangrijk vindt. De droom komt net zolang bij je, soms tot vervelends toe, om je te laten luisteren wat voor belangrijks er te vertellen is. Drugs doen dit niet.

Jacqueline Voskuil

Plaats hier je reactie

Like
0
Geweldig
0
Boos
0

You may also like

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Next Article:

0 %